tisdag 25 juni 2013

OST I JURA


Det finns ost, så finns det ost och så finns det Comté-vår favoritost!

På vår resa genom Frankrike tar vi alltid vägen genom Juradistriktet, som ligger nån´stans mellan Becacon och Lyon, som är Comtéostens hemtrakter. Vi trixar och knixar in husbilen genom den lilla byn Polignys smala gränder tills vi kommer till byns mittpunkt, torget, där vi parkerar vid busshållplatsen, i hopp om att ingen buss är i antågande! (Hur i hela världen kan en stor buss ta sej igenom byn!?). Vid torget finns tre ostbutiker, en av dom är vår favorit. Just nu på vår resa nu, så föll det sej så, att vi skulle passera Poligny på söndagen, när ostaffären var stängd. Alltså behövde vi natt härberge...Några mil norr om Poligny, i byn Ounans vid floden Loue,hittade vi en underbar camping. Fin och välskött; med pool, relax, restaurang... till ett pris av 150 sv kr/natt! (Inkl. el!) Dessutom fanns det en liten cooperativ ostbutik mitt i byn, alldeles vägg i vägg med lokalen där Comtéosten producerades! Och lätt att parkera!Här inhandlade vi, på måndagsmorgonen, Comtéost men även Morbier (med en askrand i mitten) samt en alldeles ny bekantskap nämligen Tommeosten. Som även den smakade fantastiskt GOTT! Allt till priser långt under de i Sverige!
Så nu har vi hittat en ny liten by väl värd att besöka på vår väg genom Frankrike!!!
5 kommentarer:

 1. Åh, så gott! Och låter mysigt! Morbier med sån där askrand är en av våra favoritostar. Vi brukar äta den med fikonmarmelad och ett lite sött vitt vin. Supergod kombo! :)

  SvaraRadera
 2. Härligt att ni är på resande fot igen, hoppas ni får en bra resa, kramar från Monica och Kjell

  SvaraRadera
 3. Men Du ska väl inte ha plast (Becel) till osten!!!
  Kram Inger

  SvaraRadera
 4. Franska ostar och små pittoreska städer, en härlig kombination. Fortsätt att njuta och ha en trevlig resa. 3M

  SvaraRadera
 5. Tack för fina tips på ostaffärer och fin camping !
  Vi är också mycket förtjusta i Comté, Beaufort och Gruyère - den förstnämnda passar för övrigt utmärkt till matlagning.
  I höst när vi är på väg ner till Spanien för övervintring, så ska vi försöka resa i era fotspår från denna resa och fynda i "er" ostaffär.
  Vi önskar fortsatt trevlig resa !

  SvaraRadera