måndag 23 december 2013

JULEN 1953


JULEN 1953,
 då jag var 6 år, fick jag ett litet syskrin av min farmor och farfar. Hänförd satt jag på pinnstolen bredvid kakelugnen och betraktade skrinet, som inuti var klätt med ett guldglänsande skimrande tyg och små pärlor, och dess innehåll; nålar, garn och tråd, små tygbitar... Så fint!
På den tiden var det inget överflöd i juletid, men vi hade mat på bordet och mamma hade sjungande  bakat julkakor, vi lyssnade på radion, gissade gåtor och spelade spel... Mamma, pappa, farmor, farfar, mormor, morfar, kusin Anders, moster, morbror... Kanske fick man tre fyra julklappar och var oerhört glad för det! Och på julafton rökte alltid pappa sin julcigarr (det var den enda dagen på året som han rökte!) Några dagar innan julafton tog han bussen in till stan och gick till Brandts Tobaksaffär på Smedjegatan och köpte sej en julcigarr. Det är därför som jag alltid förknippar doften av en cigarr med min barndoms jular!
Mitt vackra syskrin har för länge sedan tömts på sitt innehåll, men var gång jag öppnar dess lock så kommer min barndoms jular tillbaka och skimrar lika vackra som skrinets guldglänsande tyg!!!

En GULDGLÄNSANDE JUL önskar jag er ALLA!
Inga-Lill

1 kommentar: