tisdag 3 december 2013

JULHJÄRTA OCH ADVENTSFIKAUNDER KAN VARA STORA ELLER SMÅ
OCH HÄNDER DE SOM TROR PÅ DEM!

Mammas oroliga och förtvivlade tankar har långsamt lagt sej till ro, och släppt loss de goda livsandarna! Visserligen med reducerat språk och minne, men tillfreds med livet på sitt nya boende. Hon sitter allt som oftast tillsammans med ett gäng kompisar i dagrummet och ser förnöjsam ut...

Nja, inte alltid ... Här om dagen, när jag kom på min dagliga visit, var mamma såååå ilsken! "Han är elak!"sa hon och pekade på sin bordsgranne L. ,varpå L knuffade och buffade henne i sidan... "Titta!" sa hon, "så han gör!"Ju ilsknare mamma blev, ju mer retades L... Räckte ut tungan, gjorde grimaser åt mamma... Ungefär som på dagis fast "tvärtom", tänkte jag, och det var faktiskt lite skrattretande!

Jag tog med mej mamma och gick till hennes lilla lägenhet, där vi resonerade om saken... "Du vet," sa jag till mamma, "det är ju L:s huvud som blir så där knasigt ibland. Han förstår ju inte att han blir så där dum!" Mamma såg ut att fundera lite..."Jaså är det så! Ja då är det ju synd om honom! Men ändå... Om han är så där dum, då kan han väl få fängelse!!!" "Ja, han får passa sej," sa jag och skrattade, "och nu hänger jag upp det stora julhjärtat på din dörr!" "Nej, gör inte det!", sa mamma, "för då kanske L kommer och stjäler det i natt!" "Det gör väl inget,"sa jag,"då vet vi ju var vi ska hämta det!" "Ja det har du rätt i!" skrattade mamma.
Och da´n därpå, när jag kom, var L så glad och snäll som aldrig det, och mamma hade helt glömt vad som hänt dagen innan... Och hjärtat hängde kvar...Gottegrisen mamma!


Mamma och jag sjunger julsånger...


ADVENTSFIKA hos mamma...


Mamma med barnbarnsbarnet Amanda...


...och med ytterligare ett barnbarnsbarn; Ebba.


Och så HELA MAMMAS KLAN...
Längst fram: Barnbarnsbarnen Jonathan, Amanda och Ebba.
Mittenraden: Cornelia (barnbarn), Lilla Mamma, Inga-Lill 
Längst bak: Joakim (gift med Cornelia), Tobias (barnbarn), Anders (Inga-Lills kusin, mammas systerson), Arne (gift med Inga-Lill)

3 kommentarer:

 1. Tack för en underbar berättelse om din mamma. Den fick oss att skratta och även att tänka på, att en dag är det kanske vi som är i samma situation.
  Kram på er.

  SvaraRadera
 2. Vackert berättat om din mamma och mysigt fika tillsammans.
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 3. Så fint skildrat av åldrandets avigsidor. Ha en bra hellg! Elisabeth

  SvaraRadera