söndag 3 mars 2013

GALLERI SMEDBYN

Bilden är från Galleri Smedbyns utställningskatalog
 
Brand Johan inbjöd till vernissage i går, lördag, i Galleri Smedbyn, Huskvarna...

LOTTA BACKMAN
En retrospektiv vandring genom 
tre årtionden av skapande

CARL-ROBERT JONZON
Fotografiska bilder

Det här väckte förstås intresse hos oss! Carl-Roberts fotografiska bilder och Lottas måleri! Och visst tyckte jag mej känna igen Lotta... Visst hade vi gått både på Flickskolan och på Förskolesemenariet i Jönköping tillsammans på 60-talet!? Och visst, drog jag mej till minnes, målade Lotta en tavla till oss runt 1968...Denna, som jag minns henne, söta, goa och trevliga Lotta! Jo, det måste vara samma Lotta! Men tavlan som hon målade till oss... Jo, den hamnade i containern när vi flyttade från Lammkullen för drygt två år sedan!!! Jag omtalade detta för min man. "SLÄNGDE DU den tavlan!" kommenterade han. "Nej! VI slängde den!"påpekade jag. Ja,ja, man kan ju inta spara på ALLT! Eller...
Det var MYCKET folk på vernissagen, och vi hann knappt innanför dörren, förrän den förste bekantingen dök upp, sen kom nästa och nästa... Så kul!
Så såg jag henne i vimlet, jo det var samma söta Lotta. Många ville byta några ord med henne, hon var ständigt omsvärmad av folk... Men så fick jag en chans... Det kändes lite pinsamt, skulle jag berätta för henne att tavlan var slängd??? Hon tittade några sekunder på mej, sen sa hon: "Men, det är ju DU! Jag målade ju en tavla i blått till er för länge sen! Har ni den kvar eller ha Myrorna fått den?" Ja, då var jag förstås tvungen att erkänna var konstverket hamnat... Sen skrattade vi, och så sa Lotta:"Äsch, på den tiden hade jag ingen egen stil, så jag målade bara av en bild till er!" En liten nostalgisk pratstund fick vi, Lotta och jag, innan någon annan pockade på hennes uppmärksamhet.
Men nu hade Lotta verkligen en "egen stil", hennes konstverk var fantastiska tyckte vi!


Även Carl-Robert Jonzon, kreativ inspiratör och mentor vid Fotoskolan i Jönköping, är värd en eloge för sina spännande bilder, de flesta tagna under vattnet!


Och så fick vi en pratstund med galleristen själv; Brand Johan. En gång i tiden var han och min pappa goda vänner (pappa dog 1995) och han berättade mycket roligt som han upplevt tillsammans med  min älskade pappa...Efter den trevliga vernissagen åkte vi nästan raka vägen till våra go´a vänner Monica och Sven, där vi  intog en mycket god middag tillsammans med likaledes go´a vännerna Inger och Hasse.

Framåt midnatt begav vi oss hemåt efter en rolig och givande dag, då vi nästan "tjötat" oss hesa!!!

                                                                                                               Inga-Lill

1 kommentar:

  1. Så härligt! Alltid spännande med vernissager och utställningar. Kreativiteten och fantasin får sitt. ha dé gott!

    SvaraRadera