söndag 19 februari 2012

ÄNNU MERA MARRAKECH

Söndag 19 februari


Marrakech, denna förtrollande stad, sedd med våra ögon...
Efter några timmars färd från Agadir, på en ny och fin motorväg,svängde vi av mot Marrakech. Det var ca tre mil in till centrum. Trafiken tätnade mer och mer... Vi fick samsas med bilar, lastbilar, bussar, vagnar dragna av hästar och åsnor, mopeder, cyklar, och t.o.m. en man i rullstol som fick draghjälp av två cyklister, en på varje sida; det gick som sjutton på boulevarden! Det gällde att ha ögon överallt! Vi förlitade oss helt på GPSen, som skulle ta oss till ställplatsen vid Koutoubiamosken mitt i "smeten". Och minsann, snart kunde vi köra in på ställplatsen alldeles innanför den varmt ockrafärgade gamla stadsmuren. Visserligen var det "bara" en parkering, ingen tömning vatten eller el, men lugnt och tryggt! Murar runt om och en vakt vi ut/infart. 50 dirham/dygn


Det häftigaste med Marrakech är förstås, tycker vi, Djemaa el-Fna, Jycklarnas Torg. För den som ev. lider av ormskräck torde detta vara rena rama terapin, för det första som möter en är en massa påflugna ormförsäljare med ringlande kobrakopior i trä. På torget finns de "riktiga" ormtjusarna, men de små kobrorna och div. andra krälande varelser verkar ganska beskedliga och slöa.Förutom ormtjusare finns även apor i koppel, tama duvor som "dansar", hennamålare, sagoberättare, spåmän/kvinnor, trollkarlar, musiker och en massa försäljare... Dessutom far en massa mopeder, bilar, hästar/åsnor med vagnar kors och tvärs över torget. Här på torget vill alla ha betalt om man fotograferar dom, det räckte med att Arne bara höjde kameran lite så kom de rusande. De är också ganska påflugna och vill man ska köpa. det gäller att vara vänlig och MYCKET bestämd!
Från torget går man ner i souken, som består av hundratals små smala gränder, med tusentals försäljare och människor. Här kommer även många mopeder farande enligt principen "Tuta och kör!", så det gäller att hålla sej intill kanten!
Vid femtiden förvandlas torget till en stor matplats, då kommer män dragande på stora kärror med bord, bänkar, tält, mat, grillar... och snart stiger röken från grillarna upp mot kvällshimlen.

Ficktjuvar? Nej, det är inget stort problem, men förekommer förstås, liksom det gör i Sverige och i övriga delar av världen.
Man upptäcker ständigt nya gränder när man går i souken, idag "hittade" vi en saluhall. I en saluhall brukar det ju vara angenäma dofter, men... här var det tvärtom...! Här fanns levande fåglar, mest hönor, som slaktades på plats. Köttförsäljare med slaktavfall, fiskhandlare med fiskrens...Alldeles vid ställplatsen ligger Hotel Mamounia. Där har berömdheter som Churchill, de Gaulle och Paul Mc Chatney bott. Det lär vara Marockos tjusigaste hotell, och var från början ett sultanpalats.I Marrakech finns så mycket annat att se och upptäcka! Men vi nöjde oss med detta, för denna gången... Jemaa elFna och soukerna  går inte riktigt att beskriva med ord, det måste upplevas på "riktigt", och tänk att vi fått uppleva detta! Fantastiskt!

Idag, mitt på dagen, lämnade vi ställplatsen, och for till en Camping en och en halv mil utanför stan. På vägen dit körde vi om detta ekipage...Från Agadir till Marrakech åkte vi på den nya fina motorvägen. Den finns dock inte med på denna karta, men vi har ritat in den ungefärliga sträckningen. (det kostade 102 dirham)

1 kommentar:

  1. För två år sen gick vi runt i Marrakech. Härligt att återuppleva den vistelsen med era foton. Ha dé!

    SvaraRadera